هر چیزی که برای بدن زیان آور باشد و ذهن را دچار تشویش کند روی موها نیز اثر می گذارد.
سلامت مو نشان دهنده سلامت جسم شماست. اگر خوب به نظر برسید و احساس خوبی داشته باشید، موهایتان نیز شاداب و با نشاط خواهد بود. اگر در شرایط سختی به سر می برید موهایتان نیز احساس کسالت می کنند. موهای شما یکی از با ارزش ترین دارایی های شماست. طبق یک برنامه مشخص روزانه ، همان گونه که از پوست خود مراقبت می کنید. باید از موهایتان نیز نگهداری کنید.
همه ی ما با هم تفاوت داریم و موهایمان نیز متفاوت می باشند.
نگهداری از موها فراتر از شستشوی منظم است.
استفاده از شامپو اقدامی اساسی در نگهداری روزانه ی مو می باشد، اما موهای شما نیاز به محصولات دیگری هم دارند.
عوامل زیادی از قبیل : استرس ، خستگی ، اضطراب، رژیم غذایی نامناسب، بیماری، آلودگی، ….. و همچنین استفاده از محصولات نامناسب برای مو، باعث کسالت مو می شوند.
چگونه مویی سالم و زیبا داشته باشیم؟
مطمئناً شما هم به سلامت، طراوت و شادابی موی خود علاقمندید. اما بهره مندی از موی سالم و زیبا به چیزی بیش از علاقه نیازمند است و در واقع مستلزم توجه کافی و مراقبت شایسته از آن است.
برای اینکه بتوانید مراقبت صحیحی از مویتان انجام دهید، اولین اقدام آن است که نوع موهای خودتان را بشناسید تا بتوانید بهتر به نگهداری و محافظت از آن اقدام کنید. در صورت واقف نبودن به این مسئله، همیشه سر در گم خواهید بود و نمی دانید که مثلاً از چه نوع شامپویی استفاده کنید، چند بار در هفته موی خود را بشویید، چگونه برس بزنید و…..
یکی از بهترین روش ها برای حفظ سلامت پوست و مو راه های طبیعی هستند که در آن ها استفاده از مواد شیمیایی به حداقل رسیده و به این ترتیب از اثرات جانبی آنها نیز اجتناب می شود.
• برای مراقبت از موهای خود به طور منظم برنامه ریزی کنید.
به منظور استفاده روزانه و منظم، شامپوی روزانه را به طور متناوب با شامپوی درمانی خود مصرف کنید. سپس، هفته ای یک بار قبل از شامپوکردن، از محصولاتی که برای درمان و ترمیم موهایتان در نظر گرفته شده استفاده کرده و پس از شامپو، از محصولات درمانی بعد از شامپو استفاده کنید. این برنامه باعث سلامتی و درخشندگی موهای شما می شود.
• بهترین درمان را انجام دهید.
در هر بار استفاده از شامپوی درمانی همیشه دو مرحله شستشو کنید :
شستشوی اولیه = مرحله تمیز کردن شستشوی ثانویه = مرحله درمانی
بعد از شستشوی اولیه، موهای خود را کاملاً آبکشی کنید، برای بار دوم زیر و روی موهایتان را با شامپوی مربوطه به طور کامل پوشش دهید سپس پنج دقیقه صبر کنید تا اثرکند. آنگاه دوباره موها را با دقت بشویید و کار شستشو را با استفاده از آب سرد خاتمه دهید تا مواد موثره به جدار تار مو نفوذ کند. این روش باعث می شود که موها درخشان تر شوند. برای تأثیر عمیق درمان چند دقیقه مواد را با انگشتان بر روی تمامی تارهای موی خود تا ریشه ماساژ دهید تا تأثیرگذاری را به حداکثر برسانید. مطمئن شوید که محصول را برای دوره کامل که توصیه شده، استفاده کرده اید.
• خشک کردن مو …
وقتی موهای خود را خشک می کنید حوله را محکم به آن ها نمالید، زیرا این عمل باعث شکستگی ساقه های موی شما می شود. موهای خود را در حوله بپیچید و به آرامی آنها را مالش دهید. وقتی موهایتان نم داردبا آنها مهربان باشید و به آرامی از بالا به پایین با استفاده از یک شانه دندانه درشت شانه بزنید تا از شکستگی و آسیب زدن به موهایتان جلوگیری شود.
برای بهتر باز کردن موها و شانه کردن موهای به هم چسبیده از ناحیه گردن شروع کنید و به تدریج تا پیشانی ادامه دهید.
حاصل این شیوه :
موهای تمیز، صاف و درخشنده است.
مــــو
هر تار مویی طول عمری مخصوص به خود دارد. متولد می شود، رشد می کند، پیر می شود و سپس می میرد و تار مویی جدید جایگزین آن می شود. در طول زندگی هر رشته موی ما می تواند بین 20تا 25 بار تجدید شود. یک سر سالم بین 100,000 تا 120,000 رشته مو دارد.
ریشه
ریشه ی مو در کف سر محکم شده است. در انتهای ریشه مو، پیاز مو است که با رگ های خونی آن ناحیه تغذیه می شود و عناصر غذایی مورد نیاز برای رشد مو را در دسترس آن قرار می دهد. هر ریشه دارای یک یا چند غده چربی است. وقتی غدد چربی سالم اند و به طور طبیعی کار می کنند، چربی ( sebum ) ترشح می کنند و چربی ساقه موها را چرب می کند و به مانند یک لایه محافظ آن را می پوشاند. این چربی طبیعی برای پوشاندن مو ضرورت دارد و آن را صاف نگه می دارد. با وجود این، گاهی اوقات عملکرد طبیعی این غدد به هم می ریزد و به سمت عدم تعادل می رود.
چربی طبیعی زیاد می تواند باعث شود مو چرب و مرطوب به نظر برسد که در این حالت لمس کردن مو ناخوشایند است و موها جذاب به نظر نمی آیند. این حالت سبوره (Seborrhea ) نامیده می شود. در چنین وضعیتی موها درخشندگی و صافی خود را از دست می دهند و دسته دسته در هم فرو می روند. گاهی اوقات سبوره Seborrhea باعث شوره سر می شود و سرانجام قبل از آنکه جایگزینی برای موها پیدا شوند، می میرند. گاهی فقدان چربی ( Sebum ) باعث خشکی پوسته ی سر می شود که این امر موها را آسیب پذیر و شکننده می کند.
ساقه
ساقه ی مو قسمت قابل رویت مو است که شامل فیبر نرمی است که به وسیله لایه های کراتین ( Keratin ماده شاخی موجود در مو و ناخن ) محافظت می شود. در مواردی از درمان بیماری، لایه های کراتین که معمولاً صاف شده اند از بین می روند. این امر باعث می شود مو به نظر کسل بیاید، به علاوه سبب می شود موها به علت منفذدار شدن آسیب پذیر شوند.
دشمنان موهای شما
بعضی از مواردی که به موهای شما آسیب می رسانند عبارتند از :
ü آلودگی باعث کسالت و شکنندگی مو می شود.
ü نور خورشید، استخر های شنا، آب نمک دار و باد می توانند موها را خشک سفید و شکننده کنند.
ü موهای سفید و مرده بیش از اندازه زننده هستند.
ü هوای سرد نیز باعث مرگ موها می شود.
ü استرس ها، آسیب های روحی، بیماری یا خستگی همه بر روی کیفیت موها اثر دارد و باعث برهم زدن تعادل آن ها می شود.
ü رژیم غذایی باعث کمبود ویتامین ها و مواد معدنی در بدن می شود. این امر حیات دوباره ی موها راد مختل می سازد و استحکام موها از دست می رود.
شیوه زندگی تان باید به گونه ای باشد که مراقبت از موهایتان را طبق یک برنامه خاص متناسب با موهایتان به شما گوشزد نماید.
تعداد موهای ما بی نهایت نیست، پس مراقبت از آن بسیار مهم است. معمولاً ریزش مو بستگی به عوامل زیر دارد :
شیوه زندگی استرس زا – خستگی- آسیب های روحی – ناهنجاری های هورمونی – تغذیه نامناسب- قبل از اینکه اولین نشانه های ریزش مو آشکار شود به طور منظم موهایتان را امتحان نمایید ( هر3 ماه یکبار ) و اگر لازم بود اقدامات پیشگیری کننده انجام دهید.
درمان های ریزش مو
ریزش مو دقیقاً چیست؟
مقدار قابل قبول ریزش مو کاملاً طبیعی است. به طور طبیعی ریزش 60 تا 80 تار مو در روز طبیعی است . بنابراین بیشتر از این میزان ریزش باید جدی گرفته شود و در هر فردی به درمان خاص خود نیاز دارد:
اگر کف سر شدیداً چرب و میزان ترشح چربی خیلی زیاد باشد و یا کیفیت چربی ( Sebum) خوب نباشد میکروب های طبیعی پوست سر بیش از حد تکثیر می شوند. موها لخت می شوند و مرتب کردن آن ها مشکل است. این چربی ( Sebum ) به طور جدی باعث ریزش واقعی مو می شود.
اگر آب رسانی به پوست سر ضعیف باشد، مویرگ ها بوسیله فیبرهای عصبی خفه می شوند. در نتیجه ریشه ی موها دچار سوء تغذیه می شوند و موهای جدید تولید شده به طور فزاینده ای ظریف، ضعیف و شکننده می شوند.
اگر پوست سر خشک و کم خون باشد، کمبود چربی باعث تبخیر آب می شود، در نتیجه سوء تغذیه سلول های مادر پاپیلا را به همراه خواهد داشت.
اگر پوست سر دارای شوره باشد، پوست سر را خفه می کند که در نتیجه مو دچار ریزش می شود.
چگونه ریزش مو درمان می شود؟
ریزش مو پدیده ای برگشت ناپذیر نیست. با درمان ویژه ای می تواند متوقف شود. ریزش مو می تواند به دلیل بی ثباتی روانی باشد. بنابراین اجازه ندهید این شرایط ادامه یابد. مشکل را قبل از اینکه جدی شود درمان نمایید.
نکته : صبور باشید …. موهای جدید 3ماه پس از درمان قابل مشاهده هستند.
درمان های ضد شوره
شوره سر اولین مشکلی است که باید درمان شود. شوره باعث خفه شدن ریشه مو می شود. این امر به این معنا است که موهای مرده به سختی می ریزند و رشد مو های جدید به کندی صورت می گیرد و این عمل باعث کاهش قابل ملاحظه ای در کیفیت مو می شود.
شوره چیست؟
پوست سر دائماً با تولید سلول های جدید و جایگزین نمودن آن ها به جای سلول های مرده، نو می شود. در بعضی موارد، مرحله بازسازی شدیدمی شود به خصوص اگر میکروب های طبیعی پوست در تعادل نباشند. این تسریع در بازسازی پوست باعث پوسته پوسته شدن شدید کف سر می شود که به آن شوره می گویند.
شوره ممکن است خشک یا چرب باشد و معمولاً همراه با تحریک پوست سر است. سلامت مو و کف سر همیشه تحت تأثیر شوره سر قرار می گیرد که باعث خفه شدن ریشه های مو می شود و در نتیجه موها می ریزند.
به این دلیل است که شوره سر باید بلافاصله بعد از اینکه به وجود آمد با محصولات مؤثری درمان شود.
چگونه شوره سر درمان می شود؟
ابتدا برای اینکه نتایج بهتری گرفته شود، نوع شوره ( خشک یا چرب ) و دلیل آن باید مشخص شود. تشکیل شوره غالباً بستگی به شرایط نا متعادل کف سر دارد ( کف سر خشک و یا چرب ). در نتیجه درمان شوره سر باید :
• کف سر را تمیز و پاک کند.
• دلیل این وضعیت را درمان کند ( مثل چربی [ Seborrhea ]، عوامل مهاجم بیرونی و یا مسائل درونی مانند استرس )
درمان های موهای چرب
برخلاف تصور عمومی، تلاش برای خشک کردن پوست سر، بهترین راه برایچرب کردن آن نیز می باشد. استفاده یک درمیان از شامپوی مخصوص موهای چرب و شامپوی روزانه، پوست سر را سالم تر نگه می دارد و اثر شامپوی درمانی را تقویت می کند. در مصرف مواد غذایی تعادل را رعایت کنید و از غذاهای متنوع استفاده کنید. استفاده از مواد محرک را به حداقل برسانید.
چگونه موهای چرب را تشخیص دهیم؟
موهای چرب ظاهر مشخصی دارند: براق، چسبناک و بدون حجم اند. موها چرب هستند و یا در نتیجه بد عمل کردن غده های چربی، چرب می شوند و این امر اغلب در اثر بلوغ زودرس رخ می دهد و می تواند با استرس، رژیم غذایی نامناسب و عدم تعادل هورمون ها بیشتر شود. افزایش چربی (sebum ) می تواند حیات موهای شما را به خطر بیندازد. تشخیص دلایل موهای چرب که آیا موقتی است یا مزمن، بسیار اهمیت دارد.و مشخص کردن علت چربی مو و شدت آن طول درمان را مشخص خواهد کرد.
چگونه می توان موهای چرب و یا پوست سر چرب را درمان نمود؟
هدف اولیه این است که مطمئن شویم پوست سر که اغلب تحریک شده است، همیشه تمیز و سالم است چرا که در این صورت از رشد میکروب هایی که سبب تجزیه چربی می شوند جلوگیری می شودو تولید چربی تنظیم می شود ( چربی که برای پوشش دادن جدار غلاف مو لازم است ) قبل از اینکه پوست سر دچار کاهش اکسیژن شود و ریزش مو شروع شود، محصولات درمانی کمیت و کیفیت ترشح چربی ( Sebum ) را تنظیم خواهند کرد. ریشه موها همچنین احتیاج به استحکام بیشتری دارند تا رشد بهتری را برای موهای سالم تر تضمین کنند.
موهای طبیعی و ترکیبی موهای ترکیبی ( موهای که تلفیقی از چند خصوصیت هستند) نیازمند شامپوهایی با ویژگی های زیر می باشد:
1) محصولی که موهای چرب را به سرعت پاک کرده و فعالیت غدد چربی را تنظیم و درمان می کند.
2) محصولی که انتهای موهای خشک را درمان و ترمیم می کند.
پس از آن موهای ترکیبی به حجم دهنده های ریشه و ساقه مو نیاز دارند تا حجم پیدا کنند.
چگونه می توان موهای ترکیبی را تشخیص داد ؟
ریشه مو چرب است، پوست سر خیلی زود چرب می شود، درنتیجه موها لخت می شوند. موها بی جان و خشک هستند و دچار موخوره می شوند و در انتها آسیب دیده هستند. موها شکننده اند و به آسانی در هم فرومی روند و هنگامی که لمس می شوند، خشک و زبر به نظر می رسند.
چگونه موهای ترکیبی می توانند درمان شوند؟
درمان موهای ترکیبی بدین معنی است که چربی پوست سر و خشکی انتهای موهای خشک به طور هم زمان درمان شوند. به عبارت دیگر شما بعد ترکیبی از برنامه درمانی موهای خشک نیاز دارید تا هر دو مشکل را به طور هم زمان درمان نمایید.
درمان های آب رسان
چگونه موهایتان را آب رسانی نمایید؟
مو همانند پوست احتیاج به مراقبت دارد.
نور خورشید، باد، سرما، فرآیندهای آسیب رسان شیمیایی و مکانیکی ناشی از رنگ موها، محکم شانه زدن یا خشک کردن با درجه حرارت بالا همه دلایل کافی بر لزوم آب دار نگه داشتن مو می باشد.
طیف درمان های آب رساننده برای انواع نقایص کاربرد دارند. حاوی پروتئین های طبیعی و گیاهی می باشد که باعث بازسازی، انرژی زایی و محافظت از مو می شود.
محصولات آب رساننده مخصوصاً برای موهای رنگ شده پیشنهاد می شود زیرا به پایداری و درخشندگی رنگ مو کمک می کنند.
درمان های موهای خشک و نازک
موهای خود را خوب بشویید و به ویژه خوب آبکشی کنید تا ضایعاتی که باعث سنگین شدن مو می شوند پاک گردند. موهای ظریف در مقایسه با انواع موها در برابر خشک کردن و سشوار کردن و دیگر عوامل مضر، آسیب پذیرترند. بنابراین، این قبیل موها به محافظت و درمان نیاز دارند. محصولاتی که برای محافظت مو در نظر گرفته شده اند به موها حجم می دهند و این یک ضرورت است. عناصر لازم برای احیای موهای ظریف عبارتند از : پروتئین ها،چربی ها، گلوسیدها، ویتامین ها،مواد معدنی و دیگر مواد اساسی..
تعریف موهای ظریف، لاغرو نحیف چیست؟
طبق تعریف، موهای ظریف از نظر قطر، بسیار نازک هستند. بنابراین مدل موها بیشتر حالت ناپایدار دارد و فاقد حجم است. شما ممکن است قادر نباشید نوع موهایتان را تغییر دهید. اما می توانید از محصولاتی که به آن ها قوام و حجم می دهند استفاده نمائید.
درمان های موهای خشک و آسیب دیده
شامپو به تنهایی مشکل موهای خشک را حل نمی کند. یک درمان قبل از شامپو نیاز است تا موها را تقویت کند. توجه کنید که در موهای خشک و وزدار ساختمان و فلس های مو آسیب دیده اند، در نتیجه موها شکننده و بی حالت می شوند. مطمئن شوید که رژیم غذایی تان مناسب باشد. غذاهایی را که سرشار از ویتامین های B ، E ، F و حاوی مقادیر زیادی پروتئین های گیاهی و سایر مواد لازم باشد، مصرف کنید.
از غذاهای سرخ شده و جربی های پخته شده پرهیز نمایید.
موهای خشک، آسیب دیده و یا فرآیند شده ( رنگ ، فر، مش… )
عوامل: فقدان چربی (Sebum ) در نتیجه غیرفعال شدن غدد چربی، رطوبت نامطلوب مو، شرایط بد عمومی فرد یا دستکاری بیش از حد مو ( شامپوها و رنگ موهایی که خاصیت پاک کنندگی و آسیب رسانی زیاد دارند، تثبیت کننده ها، خشک کردن مو با حرارت بالا و غیره).
فلس های مو که در حالت طبیعی محکم و صاف هستند، می ریزند. موهای مجعد و تاب دار معمولاً خشک هستند.
نتیجه : در حقیقت موهای بی حالت و زبر، منفذدار وحساسند و هرگونه درمانی بر روی آن ها مشکل است ( چرا که به آسانی در هم فرو می روند) و به راحتی می شکنند ( سفید شدن موها حتی به مقدار کم باعث شکنندگی می شود و حتی موخوره در موها دیده می شود که با چشم های غیرمسلح قابل رویت است ).
درمان های موهای خشک و ضخیم
در قسمت خارجی ساقه مو، یک لایه روشن و ظریف ( کوتیکول مو ) وجود داردکه حاوی سولفور بوده و نقش مهمی در محافت مو در مقابل آسیب های شیمیایی و فیزیکی دارد. کوتیکول از یک ردیف سلول پهن و کاملاً شاخی شده تشکیل یافته است که مانند فلس های ماهی هر سلول قسمتی از سلول مجاور خود را می پوشاند. در فرایند رنگ کردن مو، کوتیکول باز و شکافته می شود تا رنگ مو در داخل محور مو قرار گیرد. آمونیاک موجود در رنگ مو ماده قلیایی است که نقش آن باز کردن کوتیکول مو می باشد. باز شدن کوتیکول ها از هم باعث می شود مو خشک، زبر، یا بدون حالت و کدر گردد.
نمای ظاهری موها بستگی به سلامت و یک دست بودن لایه کوتیکول دارد. خصوصیاتی مانند نرمی، شفافیت و انعطاف پذیری به طور عمده به این لایه بستگی دارد. نرم کننده های مو سبب تأثیر روی سطح خارجی مو می شوند. شفافیت مو در نتیجه انعکاس نور ئر تار مو می باشد که اگر این سطح دچار آسیب شود ، در نتیجه کاهش این انعکاس، شفافیت مو کم می شود. مو در حالت طبیعی دارای شارژ منفی است و زمانی که در تماس با اکسیدان و رنگ و مش و مواد دکلره کننده یا مواد فر کننده باشد، میزان اسید سولفوریک در ساختمان مو بالا رفته و باعث افزایش شارژ منفی مو می شود.
با اسیب دیدن سطح مو شارژهای الکترواستاتیک ایجاد می شود که موجب دور شدن موها از هم شده و شانه کردن و مرتب کردن آن ها مشکل می شود. لطافت و صافی مو به دلیل یک دست بودن و نظمی است که در کوتیکول مو وجود دارد. کوتیکول سالم و طبیعی دارای نظم ظاهری مشابه سلول های چیده شده روی سقف خانه هاست. در صورت آسیب رسیدن به این کوتیکول، سطح مو زبر و خشن می شود و لذا شاهد کدر شدن، شکسته و دو شاخه شدن انتهای مو (موخوره ) خواهیم بود.
بهترین درمان برای تارهای مویی که کوتیکولشان آسب دیده و باز شده است، بازگرداندن PH آن به حالت اسیدی است.
از دیگر درمان های موی زبر، خشن و آسیب دیده از رنگ،مش یا فرکردن مو، می توان از نرم کننده ها و محصولات حاوی روغن های گیاهی و سرشار از ویتامین نام برد. نرم کننده ها با تأثیر بر سطح خارجی تار مو و بازگرداندن نظم و انسجام کوتیکول ها، شرایط مو را بهبود می بخشند.
درمان های موهای وز
وز بودن مو ناشی از خشکی بیش از حد آن است. موی هیچ کس از بدو تولد وز نیست بلکه به مرور زمان و بر اثر آسیب رسیدن به تار مو، وز می گردد. بهتر است مو را با آب سرد آبکشی کرده تا کوتیکول مو بسته شده و دیگر وز نگردد.
برای مرتب کردن مو از شانه استفاده نکنید. برای این کار بهتر است از برس کمک بگیرد. چون شانه کردن، باعث موخوره و وز شدن بیشتر مو می شود. سشوار بعد از هر نوبت حمام رطوبت مو را گرفته و باعث می شود تا مو وز کند و یا دجار مو خوره شود.
از طرف دیگر رطوبت موجود در هوا توسط باندهای هیدروژن موجود در تار مو به آسانی جذب می شود و باعث می شود که مو فرو و حالت مرتب شده خود را از دست داده، وز کرده و غیر قابل کنترل به نظر برسد.
برای رفع این مشکل می توانید از محصولات آرایشی و بهداشتی مو که ضد وز می باشند یعنی در مقابل رطوبت هوا ایجاد مقاومت می کنند، استفاده نمایید.
محافظت از موها در مقابل نور آفتاب
مو مانند اسفنج است و هر ماده خارجی که با سر تماس پیدا کند مثل کلر را به خود می کشد. پس قبل از شیرجه زدن در آب استخر، موهایتان را خیس کند و کمی نرم کننده برای محافظت به ساقه مو بمالید.
همیشه بعد از شنا موهایتان را بشویید تا باقیمانده کلر یا نمک از موهایتان پاک شود.
توصیه هایی برای تابستان
در طول تابستان اشعه خورشید مو را خشک، کم رنگ و شکننده می کند همچنین باد، آب نمک دار و آب کلردار در استخرهای شنا کراتین مو را حساس می سازند. موی محافظت نشده شما سست و بی حالت و شکننده می شود. در اینجا چندین محصول محافظت کننده وجود دارد تا هنگامی که در معرض اشعه های زیان آور خورشید قرار می گیرید مرطوب کننده و تغذیه کننده موی شما باشند.
همانند پوستتان، موی شما نیز به مرطوب نگه داشتن و یه محافظت نیاز دارد.
• از دو روش خشک کردن مانند نور خورشید و خشک کن ( سشوار ) همرام با هم استفاده نکنید.
• هر غروب برای پاک کردن نمک، کلر و شن از موهای خود آن ها را بشویید.
• همیشه خود را به انجام شیوه های صحیح عادت دهید، موهایتان را قبل و بعد از قرارگیری در مقابل نورخورشید محافظت کرده و شیوه ی برخورد صحیحی که با پوست خود دارید را با موهایتان نیز داشته باشید.
• روش برخورد صحیح مطابق با نوع موی خود را داشته باشید.
• به طور روزانه موهایتان را مرطوب و محافظت کنید.
ريزش موي مژه و ابرو
ابرو و مژه ، دو عامل مهم حفاظت چشم و زيبايي چهره مي باشد.
تعداد مبتلايان به ريزش موي ابرو و مژه كم نيست و حداقل 4ميليون نفر در سال دچار ريزش شديد و چشمگير موي مژه و ابرو مي شوند و در اثر استرس حاصل از آن مجبور به مراجعه به پزشك مي گردند.
ريزش موي ابرو و مژه ممكن است علامتاوليه ي بيماريهاي بسيار مهمي مانند ايدز، سيفيليس، جذام ، لوپوس و بيماريهاي هورموني، و بيماريهاي عصبي و عفونت و سرطان در محل يا متاستاز سرطان از جايي ديگر بوده و يا ثانوي به مصرف بعضي داروها باشد.
برداشتن مكرر و طولاني موي ابرو و آرايش مژه با ريمل و مژه ي مصنوعي و تاتو از علل مهم ريزش موي ابرو و مژه است.
اكثر انواع ريزش موي ابرو و مژه پس از مراجعه به متخصص پوست و تشخيص علت قابل درمان است اما اگر دارو موثرنشود و پياز مو از بين رفته باشد با پيوند مو مي توان مجددا ابرو و مژه براي بيمار درست كرد.
موهاي ابرو و مژه عامل بسيار مهم زيبايي و جذابيت چشم ها و چهره هستند به حدي كه اگر صاحب زيباترين چشم يا چهره حتي قسمتي از ابرو يا مژه هايش از دست برود تمام جذابيت چشم و صورتش از دست رفته است. ريزش ابرو و مژه گاهي هر دو باهم و گاهي فقط يكي از آنها به تنهايي پيش مي آيد. ريزش مژه را سيلياري ماداروزيس (Ciliay Madarosis ) و ريزش ابرو را سوپر سيلياري ماداروزيس( Superciliay madarsis ) مي نامند.
مژه ي بلند و خميده و ابروي قشنگ از مشخصات جنس مونث مي باشد به حدي كه در ادبيات فارسي آن را تير و ناوك مژگان و كمان ابرو نامگذاري كرده اند.
مژه و ابرو علاوه بر زيبايي چشم و چهره ، اثر حفاظتي داشته و مانع ورود گرد و خاك ( خار و خاشاك و پشه) و هر جسم خارجي و در نتيجه صدمه به چشم مي گردند. مژه ها خاصيت لمسي خيلي شديد دارند و تماس ذرات حتي بسيار ريز با مژه را به مغز خبر مي دهند و مغز به محض اطلاع از اينكه يك جسم مضر نزديك چشم شده است فورا و به طور اتوماتيك به پلكها دستور مي دهد بسته شوند تا آن ذره ي مضر وارد چشم نشود.
كم پشتي ابرو و مژه ممكن است مادرزادي يعني ژنتيك و ارثي باشد كه مهمترين نمونه هاي آن بي مويي مادرزادي و يا بي مويي همراه با بعضي بيماري هاي پوستي مادرزادي مانند انواي از ايكتيوزوديسپلازي اكتودرمال ارثي و اپي درموليزبولوز و بيماري اهلردانلوس و يا بي مويي همراه با بعضي بيماريهاي مادرزادي چشم مانند كلوبوما و كريپتو افتالمي است.
همچنين شكل ابرو و مژه و پرپشتي و ضخامت و بلندي موهاي آن در افراد مختلف يكسان نبوده و با هم فرق دارد كه آن هم ريشه ي ارثي داشته و به قول مردم به طور مادرزادي با هم فرق دارد.موهاي مژه و ابرو هم مانند ساير موهاي بدن به تدريج و با افزايش سن و پيري كم پشت تر شده و به تدريج سفيد مي شوند كه امري طبيعي است ولي اگر در سنين جواني مژه يا ابرو كم پشت شود علل مختلفي دارد كه بايد براي تشخيص آن حتما به متخصص پوست مراجعه و علت را معلوم كرد تا بتوان برحسب عامل بيماري جلوي پيشرفت آنرا گرفت و موهاي از دست رفته را مجددا وادار به رشد كرد. صدمات و بيماريهاي مختلف موضعي ممكن است موهاي مژه و ابرو را از بين ببرد كه نمونه ي آن تصادفات و سوختگي در اثر برخورد اشياي داغ و يا حوادثي مانند اسيدپاشي است.
عفونتهاي موضعي مژه و ابرو مانند زخم شديد و مقاوم در اثر استافيلوكوك در جريان سرخك و گرفتاري به آبله و آبله مرغان و زونا ممكن است سبب ريزش مو يا ماداروزيس و يا كج و كوله شدن مو موسوم به تريكيازيس و يا سفيد شدن موها به نام پلي اوزيس گردد. تراخم و عفونت با يك انگل ريز به اسم دمودكس و عفونتهاي قارچي و شپش ابرو و مژه همه ممكن است سبب از دست رفتن موهاي ابرو و مژه گردد. تراخم خوشبختانه بسيار كم شده ولي عفونت با انگل دمودكس بسيار شايع است و در جريان بيماري روزاسه و اگزماي سبوره ئيك و در پيران و در جريان بيماري ديابت به وفور ديده مي شود. گل مژه به شمار مي رود. ريزش ابرو و مژه ممكن است علامت بيماري هاي بسيار مهم و خطرناكي مانند جذام و سل و سيفيليس و سالك باشد و تاكنون چند مورد بيماري سالك در چشم گزارش شده است. بيماري جذام گرچه خيلي كاهش يافته ولي نبايد فراموش كرد كه اين بيماري در بعضي نقاط آذربايجان و خراسان و گيلان حالت بومي داشته و در كشور ما هنوز چندين جذام خانه وجود دارد كه معلولان اين بيماري خطرناك در آن نگهداري مي شوند.
و اما ريختن گوشه ي خارجي ابروها از علائم بسيار مهم و هشدار دهنده ي بيماري بسيار مهم سييفيليس است ( علامت هورتون).
سيفيليس كه چند سالي رو به كاهش گذاشته بود با شيوع بي بند و باريهاي جنسي ناگهان روبه فزوني گذاشته است. در اينجا بد نيست يادآور شويم نسل جديد ما در معرض سه خطرمرگبار قرار دارند كه عبارتند از : تصادفات اتومبيل و اعتياد به مواد مخدر و بيماريهاي آميزشي از قبيل زگيل تناسلي و تبخال تناسلي و سوزاك و سيفيليس و ايدز كه حتما بايد مورد توجه شديد خانواده ها و مقامات بهداشتي و فرهنگي قرار گيرد.
ريزش موي مژه و ابرو ممكن است نشانه ي بيماريهاي خطرناكي مانند بيماريهاي آميزشي مثل ايدز و بيماريهاي روماتيسمي از قبيل لوپوس اريتماتو و اسكلرودرمي ولوپوس اريتماتوي موضعي باشد كه ممكن است خود را مدتها به صورت التهاب پلك و مژه يعني بلفاريت مزمن و ريزش مو نمايانگر سازد.
ريزش موي مژه و ابرو در جريان و يا شروع بيماري هورموني مانند كم كاري يا پركاري يا بيماري هاي ايمني غده ي تيروئيد يا كم كاري غده ي هيپوفيز و پاراتيروئيد و آدرنال را بايد به خاطر داشته باشيم. راديوتراپي، جراحي و شيمي درماني از علل ديگر ريزش موي مژه و ابرو است. علاوه بر اين كم خونيهاي فقرآهن و اسيد فوليك و بيماريهاي روزده مانند سلياك و ساير اختلالات جذب روده يي را بايد در مواجهه با ريزش موي ابرو و مژه فراموش ننماييم. از شايع ترين بيماريهايي كه موجب ريزش موي ابرو و مه مي شوند بيماري عجيب موليسك يا ريزش سكه يي مو است كه جزو بيماريهاي حاصل از اختلالات سيستم ايمني است. در اين بيماري سيستم ايمني بدن موها را به غلط ميكروب و يا جسم خارجي فرض كرده و به آنها حمله مي كند. تمام انواع سرطان و تومورهاي خوش خيم پلك و ابرو مانند (SCC & BCC ) و سرطان غدد سباسه و لنفوم و ساركوم كاپوزي و متاستاز كليه ي سرطانها ممكن است سبب ريزش موي مژه و ابرو گردد.
سرانجام بعضي از بيماريهاي عصبي مانند تيك و تريكوتيلوماني كه در آن شخص دچار فشار عصبي شديد و مقاومت ناپذير مي شود و تاموي ابرو يا مژه يا سر را نكند آرام نمي شود. اما پس از كندن موها آرامش موقت به بيمار دست مي دهد و تكرار اين كار و صدمه ي مكرر به پيازهاي موي حساس ابرو و مژه سبب از بين رفتن آنها مي شود. در تيكهاي عصبي بيمار هر وقت دچار استرس شود با ماليدن چشم خود باعث كنده شدن چند مو و سرانجام كم پشتي و طاسي آن ناحيه مي گردد.اما از شايع ترين علل ريزش موي مژه و ابرو كارهاي آرايشي است. تاتو كردن ابرو و مژه كه خيلي شايع شده است در اثر فشار ماده ي خارجي و تنگ كردن جا براي پياز مو و ضربه ي حاصل از تاتو واكنش هاي آلرژي نسبت به آن سبب ريزش مو مي گردد همچنانكه فشار بعضي مواد مانند موسين و آميلوئيد و سلول هاي سرطاني خوش خيم و بدخيم مانع رشد سلولهاي پيازمو مي گردد. برداشتن مكرر ابروها از علل كم پشتي ابرو در خانم ها است. آرايش مژه يعني استعمال ريمل، فركردن مژه و استعمال مژه ي مصنوعي و Extension موهاي مژه از علل رايج كم پشتي مژه ها است. ريمل ها دو نوعند : بعضي ساده كه به راحتي با آب پاك مي شوند و بعضي واترپروف هستند تا در موقع گريه يا شنا يا دوش گرفتن يا باران پاك نشود. عيب ريمل واترپروف اين است كه پاك كردن ان سخت بوده و در هر بار پاك كردن چند موي مژه كنده مي شود. معذلك حتما بايد ريمل را پاك كرد زيراموي نازك مژه طاقت وزن اين مواد را به صورت طولاني و تكراري ندارد و به تدريج ضعيف و ضعيف تر مي شود و اما مشكل ديگر ايجاد حساسيت و آلرژي نسبت به خود مواد آرايشي و چسبها و پاك كننده هاي آنهاست كه ايجاد اگزما و خارش و ريزش مو ميكند.
حاملگي و تغييرات هورموني مانند يائسگي و بعضي داروها مانند پاره يي از قرصهاي جلوگيري و هورمون پروژسترون و دانازول و تاموكسيفن و داروهاي شيمي درماني و كول شيسين و اتان بوتول و داروهاي بيولوژيك مانند اينترفرون و اينترلوكين هم سبب ريزش مژه و ابرو مي شوند. حال كه به بعضي از علل ريزش موي مژه و ابرو اشاره كرديم بايد بدانيم كه اكثر اين ريزشها پس از مراجعه به متخصص پوست و مو و تشخيص علت، قابل برگشت مي باشند و اما در مواردي كه دارو نتواند كاري بكند و به اصطلاح پياز مو مرده باشد باز دست ما خالي نيست و مي توان با پيوند مو از نقاط ديگر بدن مجددا براي بيمار ابرو يا مژه طبيعي ايجاد كرد.كاشت مژه احتياج به تبحر و حوصله و ظرافت بالايي دارد ولي كاشت ابرو و تغيير محل ابرو و يا تغيير انحناي آن امري شايع شده و غير ازمواد طاسي ابرو براي اهداف زيبايي هم متداول شده است. موهاي پيوندي براي ابرو و مژه ممكن است از موهاي پا و يا در درجه ي بعدي از موهاي سر باشد. اشكال موهاي سرضخامت و طويل شدن زياد آن است پس بهتر است اگر از موي سر استفاده مي كنيم موهاي نازكتر و كوتاهتر را استفاده نماييم.