مقدمه :
افزایش شیوع و بروز جوش های صورت و بدن در مقطع بلوغ و جوانی و تداوم آن تا میانسالی، به عنوان معضلی فراگیر، موجب نگرانی و مراجعه بیش از پیش به مطب ها شده است.
ابتلا به بیماری آکنه میان جوانان به ویژه در مقطع بلوغ، شیوع بالایی داشته و شیوع گلوبال آن در مبتلایان به آکنه 41 درصد می باشد.
شیوع نسبت به جنس : پسران ( 9/29 درصد ابتلا )، بیش از دختران ( با 7/23 درصد ابتلا ) به آکنه و عوارض آن مبتلا می شوند.
- شیوع آکنه در نژاد ها :
شیوع آکنه در نژاد آسیایی در مقایسه با دیگر نژاد ها بالاتر بوده و نتایج پژوهش انجام گرفته روی آسیایی نشان می دهد که شیوع ابتلا به آکنه در سینی 15 تا 20 سال، 65 درصد بوده و در مقطع سنی میان 21 تا 25 سال درصد شیوع 43 درصد می باشد.
- محل بروز آکنه :
97 درصد از آکنه ها در ناحیه صورت نمایان می گردد و قفسه صدری و ناحیه پشت در رده های بعدی می باشند.
- عوامل موثر در ایجاد و تشدید آکنه :
همانگونه که در گذشته نیز به تفصیل اشاره شد ، عوامل متعدد و متنوعی در بروز آکنه دخیل هستند که در این نوشته فقط به عنوان آن بسنده می کنیم :
بلوغ، تغذیه، اختلالات هورمونی ، تغییرات هورمونی ماهیانه نزد دختران، استرس، بد خوابی و دیر خوابی، شغل پر استرس و… درمان غیر علمی و ناقص توسط پزشک !
- مکانیسم ایجاد آکنه :
بیماری آکنه، یک بیماری فولیکولی غدد پیلوسباسه بوده و علت بروز آن فعالیت بیش از معمول باکتری فعال در آکنه ( پروپیونی باکتریوم ) می باشد.
باکتری ( پروپیونی باکتریوم آکنه)، با تولید پروتوپورفیرین 4 و کوپروپورفیرین 3، سبب تخریب دیواره و ایجاد التهاب در مجرای خروجی سبوم می گردد.
التهاب ایجاد شده توسط این باکتری در داخل مجرای خروجی آکنه، ناشی از تحریک حضور لنفوسیت ها و پلی نوکلئرهای نوتروفیل در مجاری خروجی سبوم می باشد که مانع از خروج طبیعی سبوم گشته و به این دلیل در محل هرآکنه، ما شاهد یک پدیده التهابی می باشیم.
در مقطع بلوغ، تعداد باکتری های ” پروپیونی باکتریوم آکنه ” در داخل مجاری خروجی آکنه ها به شدت افزایش یافته و به بیش از یکصد میلیون می رسد و به روشنی می توان دریافت که بر چه اساس و دلایلی شیوع آکنه های التهابی جوانان به هنگام بلوغ، افزایش ناراحت کننده و نگران کننده می یابد.
درمان های رایج همچون تجویز آنتی بیوتیک های متنوع و یا داروهای مخاطره آمیزی مانند ترتینوئین و راکوتان نیز نتوانسته است درمان قطعی آکنه باشد.
ورود لیزر به حیطه پزشکی و به ویژه به حوزه پوست، انقلابی را در درمان بیشتر بیماری های مقاوم به درمان به وجود آورده که به بیشتر آنها نیز پرداخته ایم.
درمان آکنه و جوش های مقاوم به درمان جاری توسط لیزر، انقلابی بود که امید به بهبودی میان جوانان نا امید به بهبودی دائمی را به وجود آورد.